Ignasi Domènech, mestre de mestres de la cuina catalana

ehvo-ignasi-domenech.jpg

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició va homenatjar ahir un dels grans noms de la història de la nostra cuina. Es tracta del xef Ignasi Domènech i Puigcercós, un manresà nascut el 1874, destacat per haver triomfat arreu d’Europa com a cuiner i també per haver llegat una gran quantitat d’obra escrita que ha fet un gran servei als professionals i estudiosos que han vingut a continuació. De fet, el seu llibre La teca va ser la inspiració essencial del sopar d’ahir, cuinat a l’Hotel Majestic per Nandu Jubany, assessor gastronòmic de l’establiment.

Domènech va debutar als fogons perquè el seu oncle el va acollir després que morís la seva mare. Format en diverses fondes pròximes a Manresa, durant la vintena va passar per Madrid, Burgos, París, Holanda i Londres, on va tenir com a mestre el prestigiós xef Auguste Escoffier al mític Hotel Savoy. En tornar, va instal·lar-se a Madrid, on va exercir una àmplia influència en el gremi i en l’alta societat de l’època, a les dames de la qual va ensenyar a cuinar receptes noves com la truita a la francesa i els flams.